Care e treaba cu voluntariatul?

Ar trebui să recunosc încă de la începutul acestui articol că am neglijat blogul meu în ultimele luni. Scuza nu este că nu am avut timp sau nici chef, ci că pur și simplu m-am lăsat încarcată de voluntariate. Cam așa a venit și ideea de a începe o mică serie de postări legate de acest subiect din ce în ce mai cerut în mesajele de pe Insta.

Așa că, ce trebuie să știi despre voluntariat? Aici am adunat câteva informații utile nu numai pentru “amatori”, ci pentru oricine care este dornic de a lua parte la o schimbare.

☆ Înscrieri și interviuri ☆

Dacă ar fi să încadrăm voluntariatele în câteva “etape”, aceasta ar putea fi denumită prima și de asemenea, cea mai importantă. Din mica mea experiență, știu câte lucruri am pierdut pentru că ori nu am fost pe fază, ori nu am găsit link-ul corect către formularele de înscriere a voluntarilor. Așadar, ce propun acestea? Singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să răspunzi la întrebări cât mai sincer și să explici de ce vrei să fii voluntar la evenimentul respectiv. De obicei, nu există o limită de cuvinte, așa că totul ține de tine!

După ce formularul este trimis, în termen de câteva zile/ săptămâni, vei fi contactat telefonic sau prin mail pentru a veni la interviu. Acest lucru depinde de la organizatori la organizatori, dar trebuie să fii pregătit în caz că un interviu este necesar. No need to worry! În cea mai mare parte, aceste interviuri sunt concepute pentru a te cunoaște cu oamenii din spatele evenimentului și pentru a vedea dacă ești potrivit echipei. Nu am primit niciodată întrebări capcană, inconfortabile sau ceva de neașteptat. Dacă știi să te prezinți cât mai onest, să îți enumeri câteva calități și să povestești despre tine, totul va merge ca pe roate.

☆ Ședințele dinaintea evenimentelor asociației ☆

Și uite că de aici începe treaba! To be honest, ședințele sau întâlnirile înainte de evenimentul propriu-zis validează voluntarii implicați cu adevărat. Tot aici îți vei cunoaște din ce în ce mai bine și colegii de echipă, coordonatorii. Dacă vei face parte din organizarea unui festival, atunci vei afla turele la care trebuie să fii prezent și ți se va explica cu ce trebuie să te ocupi și alături de cine. Deși ședințele pot fi foarte puține sau prea multe uneori (depinde de eveniment), recomand să mergi la majoritatea pentru a discuta neclaritățile și pentru a semna contractele de voluntariat care atestă că ești apt de muncă în acea perioadă.

☆ Contractul de voluntariat ☆

Ca să ating puțin și acest subiect, contractele sunt de o mare, maaare importanță. Odată ce trebuie să îl completezi, nu semna din prima fără să citești despre ce e vorba. Pot exista mici detalii care să nu îți convingă sau care să te pună un pic pe gânduri. De obicei, nu există probleme de genul, dar fii atent în caz că apare ceva tricky. De specificat – dacă ești minor vei avea nevoie de acordul, semnătura unui părinte/ tutore pentru a putea participa.

☆ Evenimentul propriu-zis ☆

Dacă ai fost acceptat ca voluntar la un eveniment și data se apropie din ce în ce mai tare, acum urmează să muncești cel mai mult și să ajuți cât poți pe cei din jur. Cum am povestit mai devreme, la un festival ești repartizat la o tură pe zi – acestea pot fi programate oricând, durând cam 6 ore pentru minori, iar 8 ore pentru majori (din nou, depinde de festival și de cerințe).

La festivalurile mai mari, aceste ture corespund și unor departamente. În acest caz, îți poți alege unul sau poți fi numit direct de coordonator, departamentele cele mai întâlnite și comune fiind: Logistică, Info Point, Acces intrare, Vendori, Mentenanță etc.

☆ Diploma ☆

La finalul muncii depuse, vei primi diploma care valorifică implicarea ta în proiectul respectiv. Aceasta va fi oferită de asociația care se ocupă de eveniment și va servi ca experiență în propriul tău CV. Un aspect pe care țin să îl clarific este acela de a nu face voluntariat din nevoie – este exact ca orice lucru în viață, dacă nu îl faci cu plăcere, e clar că nu ți se potrivește. Voluntariatul nu este doar o ocazie perfectă pentru ați înflori CV-ul, implică-te și dedică-te în cadrul proiectelor care îți stârnesc curiozitate sau interes!

 

Așadar, aceste “etape” sunt sintetizate de mine și inspirate din experiența mea, deci diferă de la persoană la persoană. Voluntariatele nu țin numai de evenimente de genul acesta, dar în asta mă implic eu cel mai mult. Voi continua această postare cu întâmplările de la festivalurile de vară, urmând să vă anunț pe Instagram mai multe. Până atunci, poți să mă întrebi orice dacă nu am atins un punct important! Also, stay true to yourself.

Kisses, Dariana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *