Tot ce trebuie să știi înainte de a vizita Roma & Vatican

Yes, you read it right! Orice vizită la Roma poate veni la pachet cu surprize neplăcute dacă nu îți plănuiești cu grijă itinerariul, mai ales în cazul în care nu depistezi capcanele pentru turiști. Așa că îți vin în ajutor cu acest articol ca să nu faci greșeli inconștient și cel mai important, ca să îți salvezi timpul+ banii!

☆ RIPOSO ☆

Riposo sau așa cum mulți dintre noi îl denumim siesta, declanșează probleme multor turiști, numărându-mă și eu printre ei. Înainte de a-ți plănui programul unei zile complete în Roma, ține cont de faptul că unele magazine și obiective turistice (precum bisericile) se închid la pranz începand cu ora 14:30. Don’t worry though, atracțiile populare și magazinele high street sau de lux nu intră în această categorie, deci ai diverse opțiuni de a-ți petrece după-amiaza sau poți face o pauză ca majoritatea localnicilor pentru a servi masa și pentru a te reculege după o lungă dimineață. Deci nu lăsa această siesta să iți strice planurile, vei reuși să nu pierzi acest timp prețios cu ajutorul unui search pe Internet.

☆ TAXI ☆

Încă de la ieșirea din aeroport vei vedea tot felul de “supervisors” care atrag oamenii dezorientați și îi ademenesc să ia loc în mașinile lor personale care sunt de obicei albe cu scopul de a semăna cât mai mult cu taxi-urile oficiale. Cel mai indicat este să ignori persoanele care te vor “ataca” cu serviciile lor de transport către hotel. În schimb, mergi spre stație și asigură-te că șoferul unui taxi oficial Comune di Roma confirmă taxele de la aeroport până în oraș, acestea fiind impuse prin lege. Taxele trebuie să fie respectate indiferent de taximetrist și de mașina lui (exceptând serviciile de lux), așa că nu te lăsa păcălit de cineva care iți cere mai mult decât prețurile afișate în imaginea atașată mai jos.

AEROPORTUL FIUMICINO: De reținut este faptul că taxi-urile Comune di Fiumicino au tarife mai piperate fiindcă nu aparțin capitalei, so make sure to double check.

☆ BACȘIS ☆

De obicei, bacșișul este considerat ca fiind taxa de serviciu în restaurante sau baruri, iar aceasta este adăugată la sfârșitul notei de plată. Cât despre taxiuri, aici nu este obligatoriu, alegerea aparținându-ți ție. Mai multe detalii legate de acest subiect găsești pe panoul TRAVEL – ROME de pe contul meu de Pinterest (aici).

 

☆ BILETE ☆

Știm deja că cea mai ușoară modalitate de a găsi bilete la Vatican sau alte atracții turistice este de a rezerva și plăti totul online. Insă ce ne facem dacă nu găsim niciun loc liber în perioada în care vrem să vizităm?

Well, în acest caz nu rămânem decât cu 2 opțiuni:

  1. Poți cumpăra un bilet cu ghid, dar prețul va fi dublat în majoritatea cazurilor – singurul avantaj este că unele grupuri au locuri libere până și cu 24h înainte de întâlnire (am atașat la sfârșitul articolului audio guides pentru cei interesați de tururi gratuite ale muzeelor).
  2. Alta variantă (cea la care am ajuns să recurg și eu) a fost achiziționarea biletelor de pe o platformă numită Tiqets. S-a nimerit ca pe acest site să găsesc atât ziua dorită, cât și cel mai bun preț în comparație cu ceilalți competitori, așa că am strâns din dinți și am comandat cu speranța că voi primi biletele rapid. Zis și făcut – biletele digitale au fost trimise pe mail și le-am păstrat în telefon până în ziua rezervată.

Așadar, îți recomand să procedezi la fel dacă nu reușești să găsești bilete pe site-urile oficiale ale obiectivelor. Mai întâi verifică acolo și în cazul în care s-au vândut, nu uita că poți cumpăra fără probleme de pe alte site-uri atât timp cât acestea sunt aprobate. Pe lânga Tiqets, am mai gasit următoarele variante: Musement, Viator, TicketOne.

BONUS: Bilete gratuite?

Nu e nicio glumă, ci oferta pentru toți minorii sau studenții din Europa! Dacă intri și tu în această categorie, caută muzeele care sunt dispuse să ofere discount-uri. Spre exemplu, minorii intră gratuit în Castelul S’ant Angelo, iar studenții cu prețul de 2€ la prezentarea carnetului.

☆ INTERNET 4G ☆

Îți spun de pe acum că vei avea nevoie în mod constant de ajutorul tovarășilor Google Maps și Tripadvisor fiindcă străduțele din Roma sunt împrăștiate + întortocheate și e mai indicat să îți organizezi itinerariul pe telefon decât să urmărești turmele de turiști din împrejurimi sau hărțile standard. Pentru cei care nu au abonament, o variantă bună este achiziționarea a 10€ roaming – mai mult decât suficient dacă vizitezi timp de 3-4 zile și ai nevoie de 4G, plus câteva apeluri telefonice în țară.

Eram aproape de punctul de a plăti o cartela TIM sau WAVE din centrul Romei, dar mi-am dat seama că nu merită prețul de 27-30€. Don’t make this mistake! 

☆ RESTAURANTE ȘI GELATERII ☆

– MICUL DEJUN –

Să începem cu micul dejun, care de obicei este servit în grabă, sub forma unui croissant + o cafea la barurile tipice orașului. Nu veți descoperi vreun Starbucks prea ușor, asta fiindcă italienii preferă să comande espresso direct dintr-un bar, un obicei la care nu au renunțat de-a lungul anilor. În plus, ei apreciază cafeaua de calitate si în anumite concentrații, toate acestea în doze mici și servite pe parcursul zilei (un espresso italian este efectiv de mărimea unui shot), iar pe lângă asta putem lua în considerare faptul că multe cafenele și baruri taxează scaunul ocupat. Kind of weird, dar cam așa stau lucrurile acolo. Spre exemplu, dacă vrei să îți savurezi cafeaua în Piazza Navona, atunci sunt șanse mari să te trezești cu o sumă dublă doar pentru simplul fapt că ai ocupat un loc la terasă.

– PRÂNZUL & CINA –

Nu este greu să găsești restaurante cu mâncare preparată în stilul localnicilor, dar nici foarte ușor. În primul rând, nu vei avea parte de asta în fața Colosseum-ului sau a Pantheon-ului – restaurantele în care poți gusta cele mai deosebite dishes sunt ascunse printre straduțe la câteva minute de zonele aglomerate, majoritatea dintre ele nefiind spațioase, însă diferența se observă la gustul preparatelor.

Rezumatul: Dacă vrei să ai un view spectacular la prânz sau cină, poți încerca restaurantele cunoscute printre turiști, dar nu vei avea parte de fiecare dată de prețuri decente sau mâncare excepțională… Ia în calcul recenziile de pe Tripadvisor sau Yelp, unele au chiar și poze atașate pentru a te ajuta la alegerea locului potrivit.

– DESERTUL –

Avem 2 cuvinte cheie: GELATO și TIRAMISU. Așadar, unde găsim cele mai apreciate rețete de deserturi din Roma? Când vine vorba de tiramisu, un singur loc îmi răsună în minte și acela nu este altul decât Pompi (you have to try it, îl găsiți în apropiere de Fântâna Trevi sau lângă Treptele Spaniole). Cât despre gelato, aici aveți la dispoziție numeroase opțiuni și nu puteți da greș!

BONUS: Cum depistezi gelato-ul artificial? 

Probabil ca fanii înrăiți de gelato deja cunosc aceste facts, dar le voi enumera oricum aici pentru a nu uita să verificați aceste aspecte înainte să comandați:

  1. Culorile: Acestea indică nu numai calitatea înghețatei, ci și folosirea coloranților alimentari – în cazul în care înghețata cu banane are nuanța unui galben puternic nu te poți convinge sub nicio formă că acea aromă este preparată după rețetele localnicilor. Dacă nu ar conține coloranți și alte feluri de arome adăugate, culoarea ar trebui să fie cât mai deschisă, chiar pală.
  2. Aromele de sezon: Să ne imaginăm că vizitezi Roma pe timp de toamnă și te afli în fața vitrinei unei gelaterii. Acolo observi arome precum căpșuni, banane, ananas… Însă acestea conțin ori arome artificiale, ori fructul în sine, adus din cine știe ce loc. Nu zic că înghețata nu va fi bună la gust, singurul downside este că nu este preparată cu ingrediente naturale, cum se procedează vara.
  3. Consistența/textura: Acest lucru l-am analizat live la gelateria Venchi, unde angajații adunau cupe mari și își fluturau spatulele fără niciun stres, înghețata fiind la locul ei în continuare. Ei bine, de aici ne dăm seama că aceea este textura dorită.

Acum că am pălăvrăgit și scris 3 paragrafe doar despre înghețată (I’m weird like that!), zic că e cazul să împărtășesc cu voi aplicații musai de utilizat în timpul călătoriei:

☆ MUST-HAVE APPS ☆

FONTANELLE: Roma are la tot pasul fântâni cu apă potabilă care poate fi consumată fără probleme. Sinceră să fiu, eram cam reticientă când citisem asta înainte de a ajunge la fața locului… Acum recunosc că bine am făcut când mi-am luat cu mine o sticlă goală în ghiozdan. Aplicația poate fi folosită ușor chiar dacă nu e tradusă în engleză – tot ce trebuie să faci este să te uiți pe harta care indică cele mai apropiate fântâni astfel încât îți poți umple sticla în mai multe locuri fără să irosești timpul în supermarket-uri sau la chioșcuri.

RICK STEVENS AUDIO EUROPE: Dacă nu vrei să plătești un ghid și totuși ai dorința de a învăța ceva nou despre obiectivele vizitate, atunci această aplicație este mai mult decât utilă. Înregistrările audio sunt gratuite și se downloadează într-un timp scurt pe telefon, tot ce rămâne de facut este să îți pregătești căștile și să asculți istoria din spatele exponatelor. Poți descarca diverse tururi care acoperă atât muzeele din Roma, cât și cartierele chic precum Trasteverethe possibilities are endless! Nu mulți au auzit de acest trick și plătesc peste 10€ pe un audio guide de la intrarea obiectivelor.

SYGIC TRAVEL: Videoclipul filmat la 360 de grade oferă o scurtă introducere a locurilor importante din Roma, fiind de mare ajutor în organizarea listei de obiective pe care vrei să le vizitezi. Pe lângă asta, aplicația dispune de o hartă offline a Romei în care atracțiile sunt evidențiate, simplificând căutarea lor.

EASY  METRO: Aplicația în care ai adunate într-un singur loc toate stațiile de metrou din Roma.

Următorul articol va fi despre parcursul pe care l-am plănuit pentru cele 4 zile petrecute în Roma și Vatican City plus alte tips&tricks utile privind vizitele și activitățile de neratatat! Până atunci, vă las aici panoul organizat de mine pe Pinterest, fiind dedicat obiectivelor din Roma + Vatican – CLICK AICI.

Kisses, Dariana.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *